jeugdherinneringen van Heilooërs tijdens en rond de oorlogsjaren

 

Uitgever/redactie: Park Dolce Vita 7, 2435 NS Zevenhoven

 

ISBN-13: 9789090187068

ISBN-10: 9090187065

 

Email: pazwijnenberg@hotmail.com

Website: http://heiloo.dvonline.net

 

De titelpagina van het boek bevat een authentieke foto van 'een vader achter het behang', zich verstoppend voor razzia's door de Duitse bezetter tijdens de 2e wereldoorlog, terwijl het "Woord vooraf" werd geschreven door niemand minder dan cabaretier, acteur, tv-presentator en predikant JOS BRINK, die beschrijft hoe hij "tijdens een lachstuip van zijn moeder" in Heiloo ter wereld kwam en wiens geboortetegel een afbeelding van het Witte Kerkje bevat.

De titel "Vaders achter het behang" werd niet zómaar gekozen. Om zich tijdens de Duitse razzia's te kunnen verstoppen, verborg menig vader zich achter het behang, onder de vloer, in het gootsteenkastje of in een zelf gegraven hol in de achtertuin. Een tijd waarin overleven voor iedereen het allerbelangrijkste was. Ruim 50 oud-Heilooërs komen in het boek aan het woord en beschrijven in 280 pagina's, geïllustreerd met maar liefst 250 foto's, hun herinneringen aan de oorlogsjaren.

Uniek en kostelijk materiaal, waarin zo ongeveer 'heel Heiloo' wordt beschreven, zoals de plaatselijke middenstand; het gebrekkige onderwijs in allerlei noodlocaties wanneer de bezetter weer eens een school had gevorderd; de z.g. blindgangers van het Duitse afweergeschut in IJmuiden waarbij Heilooërs omkwamen of gewond raakten; de regelmatig boven het dorp, uit geallieerde vliegtuigen - die dachten dat ze al boven de Noordzee 'hingen' - gedropte bommenlasten; hoe de door honger gedreven moeders van uitgekookt suikerbietenpulp nog een soort van koekjes (platters) wisten te bakken; de kerkelijke verdeeldheid die veel kinderleed veroorzaakte wanneer het hen, op bevel van pastoor of dominee werd verboden nog langer met een hartsvriendinnetje 'van de tegenpartij' om te gaan; maar ook hoe toevallige passanten onder dwang moesten toekijken hoe gevangenen op straat werden gefusilleerd. Kortom het boekwerk is, volgens samensteller Peter Zwijnenberg van belang voor ieder die in de plaatselijke geschiedenis geïnteresseerd is.

 

.................................................................... bestelbon ................................................................

 

O   Gelieve ... exemplaar(en) "Vaders achter het behang" ad € 27,95 voor mij te reserveren,

      waarbij ik kies voor:

O   Toezending per post

O   Mijn bestelling af te halen in Heiloo bij Klazien Beets-Boot, Stationsweg 1, tel. 072-5333039.

O   Afhalen in Alkmaar bij Eric Zwijnenberg, Nic. Beetskade 40, tel. 072-5125682

 

Het totaalbedrag heb ik inmiddels overgemaakt op rekening NL15INGB0000152622  t.n.v. P.A. Zwijnenberg, Zevenhoven.

 

Naam:

Adres:

Postcode/woonplaats

* In gefrankeerde envelop zenden naar: PAZ, Park Dolce Vita 7, 2435 NS Zevenhoven, of per

   e-mail aan: pazwijnenberg@hotmail.com.