DIGI-RONDSCHRIJVEN HEILOO      De digitale voortzetting van het blad.

Vijfde aanvulling (jan. 2011)

Inhoud (u kunt met de rechter schuifbalk door het Rondschrijven scrollen, of direct naar een van onderstaande onderwerpen gaan)
Tekst kinderliedje gecompleteerd
Zondagochtendblad publiceerde klassenfoto

Een oude schoolplaat

Ingezonden brief in De Uitkijkpost
Reactie op klassenfoto Noodschool Westerweg/Zeeweg, juli 1944
Zomaar een krantenberichtje
Het Geheugen van Heiloo

Foto's familie Sanstra
e-mail van Michel Nieuwenhuis
Kruidenierswinkel van Greeuw
Brievenbus en chocoladerepenautomaat
Spar boodschappenboekje
e-mail van Joke van der Vegt
Luchtfoto rotonde Heerenweg-Stationsweg
Overlijden Jos Brink
e-mail van Silvia Stapert
Stranding Egmond 1935

Reactie Anneke Dingemans


Tekst kinderliedje gecompleteerd

In Digi-rondschrijven nr. 3 (jan. 2006) deden wij een oproep aan de lezers. Het ging om een kinderliedje dat Peter Zwijnenberg in 1944 zong, en waar een grammofoonplaat van was gemaakt. Wij hebben toen getracht de tekst te reconstrueren, maar kwamen er niet helemaal uit, en vroegen de lezers of ze de twee liedjes en de juiste tekst kenden. Bijna vier jaar daarna hoorde Truus van Vuuren, een nicht van Peter, over het bestaan van het boek "Vaders achter het behang" en over deze website. Zij las de incomplete tekst van de twee liedjes, en wist de ontbrekende regel van het eerste liedje in te vullen. Hier volgt nu de volledige tekst. De gele regel is van Truus:

Een lieve kleine kleuter
zat midden in het gras
te happen van zijn boterham
of dat ook lekker was.

Daar kwam een heel klein kuiken
dat wipte op zijn schoen
hij pakte gauw een stukje weg
wat deed kleine Dikkie toen?

Zijn kleine blauwe oogjes
die werden wijd van schrik
hij gooide vlug zijn boterham weg
zo'n kleine dommerik.

Luister hier naar de originele opname van de twee liedjes, gezongen door Peter 66 jaar geleden!:

 

Truus (zie foto) zelf schrijft in haar begeleidend mailtje:
"... tjonge er is volgens mij een geweldig zangtalent aan jou verloren gegaan hoor. Jammer dat er toentertijd nog niet die talentenshows op tv waren je zou een goede kans gemaakt hebben !
Ik las dat er nog een regeltje onbrak waarvan je de tekst niet meer wist. Waarschijnlijk als mosterd na de maaltijd maar ik weet hem, is nml.: " wat deed kleine Dikkie toen "  maar inmiddels zal dat vast en zeker al door iemand aan je zijn doorgegeven."

Nee dus, het was in die vier jaar nog nooit door iemand doorgegeven, en we zijn heel blij met je aanvulling. 


Zondagochtendblad publiceerde klassenfoto

In jan. 2006 plaatsten wij in de rubriek "Uit het oog verloren" een klassenfoto, met de volgende toelichting: "Deze klassenfoto stamt uit het fotoalbum van de familie Feijen uit Heiloo, zonder één enkele aanwijzing over jaartal, klas of onderwijzer, en werd ingezonden door Klazien Boot. Klazien meent welhaast zeker te weten dat de foto ergens in de 40'er jaren werd gemaakt. Ook staat vast dat het meisje rechts op haar knieën een van de meisjes Feijen van de Zevenhuizerlaan is. Maar wie zijn de overigen en hoe heette de onderwijzer?"

Dankzij een initiatief van Mary Sanstra-Veenis, publiceerde het Zondagochtendblad, regio Heiloo-Castricum, deze klassenfoto. Mary schreef er aan de redactie o.a. het volgende bij:
"Bijgaand een foto van de Openbare Lagere school “Nicolaas Beetsschool” in Heiloo uit 1947. Het betreft de combinatieklas van 3 en 4 met meneer Peeman rechtsboven. Een aantal namen zijn bekend, maar de meeste missen nog! Mary D. Sanstra-Veenis (destijds leerlinge van de andere klas 3 van 1947, dus niet de combinatie)"
Hier het bewuste krantenartikel:

Hier nog een keer de foto:

Een en ander heeft nogal wat los gemaakt, waarbij zelf getwijfeld werd of het wel een foto van de Openbare Lagere School was. Zelfs over de naam van de onderwijzer rees twijfel. Piet Postma vroeg zich af of het misschien de heer Avegaard was.
Wat de school betreft liet Peter Zwijnenberg weten: "Bij het doorbladeren van het boek "Vaders achter het behang" kwam ik op blz. 70 een klassenfoto tegen met dezelfde achtergrond, n.l. met de houten balken voor de stenen muur. De foto in kwestie is er dus wel degelijk een van de O.L.S."
 
De huidige stand van zaken is: Een aantal namen is bekend, maar de meeste missen nog!
Onderste rij van links naar rechts:
?, Marja Burgerhout, Carka van Hoolwerff (?), ?, ?, ?
Rij daarboven:
?, ?, Rietje van Ammers (?), ?, ? Bruin en daarnaast zusje Willie Bruin, ?, Marjan Bestevaar (?), Jantje Feyen
Tweede rij van boven:
Gerrit de Goede, Piet Oud (?), Ton Gras, Jan Koldenhove (?) of ? Broekhuizen, Bob de Graaf, Adrie van den Berg, Evert Koldenhove (?), Tinie de Grand, Greetje Jansen
Bovenste rij:
?, ?, Ino van der Steur (?), Baart Groot, ?, Cees Roest (?), ?, ?, Piet Bakker, Henk Groot en naast hem meneer Peeman. Die gooide altijd met een krijtje of de spons als hij aandacht wilde.

Mary vult nog aan: Ed Schuiling meende in één van de meisjes Dolly de Wildt te herkennen op de foto. Maar bij nader inzien kan zij het niet zijn geweest, want zij was jonger dan ik en staat dus zelfs niet op de foto van mijn eigen3e klas van toen. Adrie van den Berg en ik denken dat dat meisje Marjan Bestevaer is… Maar we wachten af of er meer reacties komen.
In de tekst van het stukje dat bij de foto is geplaatst, is een fout geslopen. De foto kwam niet bij Adrie van den Berg vandaan, maar via jou bij de familie Feyen.  


Een oude schoolplaat

In het boek "Vaders achter het behang" eindigt iedere bijdrage van "de kinderen van toen" met een oud fotootje van de betreffende persoon. Het stukje van Peter Zwijnenberg wordt op blz. 267 afgesloten met een foto van Peter uit 1945 in een schoolbank, met op de achtergrond een schoolwandplaat:

De foto is een uitsnede uit een grotere foto die toen door een schoolfotograaf werd genomen, en die nog in het album van de Zwijnenbergs zit:

Via marktplaats is Peter in het bezit gekomen van de schitterende wandplaat die op de achtergrond is te zien. Daarna hebben we in 2007 geprobeerd dezelfde "setting" te creëren als 62 jaar daarvoor, en een nieuwe foto gemaakt:

Zoek de verschillen...

Tenslotte laat ik u een foto zien van de wandplaat zelf. Nauwkeurige bestudering leerde trouwens dat de plaat op de beide foto's in kleine details verschilt. Het was bij die schoolplaten in die tijd gebruikelijk dat er om de paar jaar een nieuwe druk verscheen waarin vaak kleine wijzigingen werden aangebracht.

Wij hebben ook nog een beschrijving van de plaat kunnen vinden:

Deze plaat verplaatst ons naar een stuk strand op een onze Wadden eilanden waar weinig mensen komen. Een aantal meeuwen hebben zich verzameld rondom een aangespoelde bruinvis. Een paar scholeksters trekken zich van al die meeuwendrukte niets aan, doch gaan rustig door met het zoeken naar lekkernijen: wormen, weekdieren e.d.. Rechts op de voorgrond zien we een gedeelte van een broedkolonie van het visdiefje of sterntje. Een exemplaar komt aangevlogen met een visje in de bek: klaarblijkelijk een traktatie voor het broedende gaaike. Achter de sterntjeskolonie liggen een paar zeehonden: zeldzaam schouwspel, want dit merkwaardige dier wordt hier te lande zó fel vervolgd, dat het gevaar loopt, binnen afzienbare tijd uit te sterven.

Gelukkig is het met dat uitsterven van de zeehonden nog goed afgelopen. 


Ingezonden brief in De Uitkijkpost

Op 13 sept. 2006 stond in het Heilooer weekblad De Uitkijkpost de volgende ingezonden brief:

Leve de auto?

Ik woon in Heiloo en word net als vele andere reizigers geconfronteerd met de achteruitgang van de nieuwe dienstregeling van 2007. Ik zag in het boek 'Vaders achter het behang"" over onder andere herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog een afdruk staan van de zogenaamde woninggids voor Heiloo uit 1938. Daarin staat: 'naast de aantrekkelijkheden van Heiloo als woonplaats zijn de communicatie­middelen uitstekend te noemen, snelle busdiensten vormen de verbinding op den weg met het op circa vier kilometer afstand gelegen Alkmaar (vertrek enige malen per uur!), terwijl er verder busverbindingen worden onder-houden op Beverwijk, Haarlem en Egmond aan Zee. Voorts brengen de Spoorwegen via den 'Electrische' in vijfendertig minuten een verbinding met Amsterdam en in 40 minuten met Haarlem tot stand volgens een uur­dienst.' Véél is er dus niet verbeterd sinds 1938! Leve de auto?

Evy Schmitz Heiloo

 


Reactie op klassenfoto Noodschool Westerweg/Zeeweg, juli 1944

In de rubriek "Uit het oog verloren" plaatsen we in maart 2005 onderstaande foto:

met de volgende oproep:
Het is een klassenfoto van de Noodschool aan de Westerweg/Zeeweg uit juli 1944. Omdat de openbare lagere Nicolaas Beetsschool door de Duitse bezetter was gevorderd, kregen de kinderen les in deze noodschool.
Deze in juni 1944 door de heer J. Smit gemaakte klas van meester Den Ouden, toont zijn dochter Lies Smit zittend op de voorste rij, vierde van links. "Noodkreet" van Lies anno 2004: "Is er iemand die de namen weet van mijn klasgenootjes?????"

Na de nodige contacten tussen Peter Zwijnenberg, Piet Postma en Lies Smit, zijn veel namen achterhaald. De vraag was nog even of de naam van de onderwijzer De Oude of Den Oude was, maar volgens het poëziealbum van Lies Smit is het De Oude.
Het betreft de 4e klas van de OLS Heiloo in juni of juli 1944. Hier een nieuwe foto van Peter met nummertjes. Dat werkt makkelijker:

1. Nelly Koning, 2. Anneke Leertouwer, 3. Carla ?, 4. Lies Smit, 5. Corrie Speur, 6. Aagje Schuring, 7. onbekend, 8. Rie v.d. Molen, 9. Gré Smit, 10. onbekend, 11. onbekend, 12. onbekend, 13. onbekend, 14. onbekend, 15. Map Spaans, 16. Annie Vellinga (en niet Lies)., 17. onbekend, 18. Gerard Koning, 19. Jan Brand (en niet Leo), 20. onbekend, 21. Piet Postma, 22. onbekend, 23. Ewald Rus, 24. Jan Zwaag, 25. Jan Slooten, 26. onbekend, 27. Gerrit Blom?, 28. Wim Braam, 29. onbekend, 30. Piet Leegwater, 31. Henk Nat?, 32. IJsbrand van Steeg, 33. onbekend, 34. onbekend, 35. meester De Oude.
In het poëziealbum van Lies komen nog de volgende namen voor. Wie weet staan sommigen daarvan op de foto: Rini ter Buurkes, Alie Dekker, Els Koch, Henny Dijkshoorn, Miep Steur en Fietje Bruin.

Wie de foto nog eens even goed wil bestuderen moet even naar de rubriek "Uit het oog verloren" gaan, daar staat een link naar een hoge resolutie versie.
 


Zomaar een krantenberichtje

Soms haalde een gebeurtenis uit Heiloo zelfs de vaderlandse pers. In Het Vaderland van 26 sept. 1932 kwamen we onderstaand bericht tegen:

Maar ook onze eigen website haalde de pers. In de Alkmaarsche Courant van 25 okt. 2006 het bericht:

 


Het Geheugen van Heiloo

Het Geheugen van Heiloo is een website met een verzameling verhalen uit Heiloo, door inwoners verteld. Verhalen die anderen op een idee brengen, of worden aangevuld. Zo ontstaan unieke tijdbeelden, als een vorm van Cultureel Erfgoed.
http://heiloo.geheugenvan.com 


De familie Sanstra, voor bezoekers van deze website wel bekend, heeft op de website www.flickr.com een stuk of twintig foto's van Heiloo geplaatst, zowel oude als nieuwe.
Dit is de directe link naar hun Photostream.
 


e-Mail van Michel Nieuwenhuis
Op 5-1-2009 stuurde Michel Nieuwenhuis, Stationsweg 62, onderstaande e-mail naar Peter:

Geachte heer Zwijnenberg,

Met zeer veel plezier heb ik het door U uitgegeven boek over Heiloo in oorlogsjaren gelezen. Mijn vader heeft dit boek via de bibliotheek Heiloo aan mij ter inzage gegeven.
Ik stuur deze mail mede namens mijn vader aangezien hij op dit moment geen beschikking heeft over internet.

Mijn vader is Andre Nieuwenhuis, geboren op 9 mei 1939 aan de Holleweg nr G 55. ( Het huidige nummer is mij even ontschoten, maar het nr G 55 heb ik overgenomen van zijn Distributiebonnenboekje.)
6 maanden na zijn geboorte is zijn familie verhuist naar Holleweg nr 32 om vervolgens te verhuizen naar de Kerkelaan nr 36. Hier heeft mijn vader tot aan zijn trouwen begin jaren 60 gewoond. Mijn vader heeft in die tijd het stratenmakerbedrijf van zijn vader overgenomen.

In de oorlogsjaren heeft mijn vader niet op de Nic.Beetsschool gezeten, per 1946 wel. Mijn (inmiddels overleden) oom Gerrit Nieuwenhuis staat overigens wel vermeld op een schoolfoto in uw boek.
Mijn vader en moeder (Alkmaarse) wonen sinds 1983 aan de Kennemerstraatweg 281 tegenover bakker Kaandorp, dit is naast het ouderlijke huis van Herman Timmens. (Zijn moeder is een aantal jaren onze buurvrouw geweest)
Mijn vader heeft uw oproep in de Alkmaarsche Courant van enkele jaren geleden helaas over het hoofd gezien inzake het Rondschrijven, maar dit boek maakt natuurlijk alles goed.
Alles in dit boek is voor hem zo herkenbaar, vandaar de vraag: kan dit boek nog door mijn vader of door mij besteld worden?

Met vriendelijke groet,
Michel Nieuwenhuis

Ps. Ikzelf ben uit 1970, en als inwoner geïnteresseerd in het verleden van Heiloo.
Ik woon met mijn gezin sinds augustus 2007 op de Stationsweg 62….het oude huis van de familie Postma! Ontzettend leuk om de stukjes van dochter en zoon Postma te lezen!

 

Tot zover de mail van Michel. Wij beschikken nog altijd niet over lijsten met de oude en nieuwe huisnummers van de hernummerde adressen. De omnummering vond in febr. 1949 plaats. Op dit moment weten we dus nog niet welk nummer Holleweg G55 nu heeft. 


De kruidenierswinkel van Greeuw

Zowel in de papieren edities van Rondschrijven, het boek als op deze website, hebben we aandacht besteed aan de kruidenierswinkel van Greeuw, Holleweg 55 (voorheen G61).
We laten hier het pand opnieuw nog even zien, en tonen ook wat foto's van het interieur (stonden ook in de papieren RS16)

Op bovenstaande foto ziet U ons geheele bedrijf van buiten. Bij de winkeldeur is een brievenbus geplaatst, welke viermaal per dag gelicht wordt. In dit verband merken wij even op, dat wij ook postzegels verkoopen. Ter rechter zijde der winkeldeur is een chocoladereepen-automaat aangebracht.

Afdeeling boter, margarin en vetten en onze kaasstellages.

De "Koelcel", waarin onze vleeschwaren mechanisch-automatisch gekoeld worden.

Zoo U ziet, is er een speciale afdeeling klompen en klompsokken, welke in alle maten voorradig zijn.

De hierboven afgedrukte interieur-foto geeft U een gedeelte van den Winkel te zien en al dadelijk zullen U de verpakkingen der diverse waren opvallen.

Magazijn. Alles is hier op stellages geborgen en gescheiden.

De teksten komen uit een reclamefolder van Greeuw. Verbaas u over de brievenbus die viermaal per dag werd geleegd!
Bestellingen werden genoteerd in een winkelboekje dat iedere vaste klant had:

   


Brievenbus en chocoladerepenautomaat

Links en rechts van de voordeur van de winkel van Greeuw zien we een brievenbus en een chocoladerepenautomaat.
Eerst even over die repenautomaat. Greeuw zelf zegt in zijn reclamefolder hierover: "
Ter rechter zijde der winkeldeur is een chocoladereepen-automaat aangebracht".
We zijn op internet eens gaan speuren wat voor automaat dit geweest kan zijn, en moeten concluderen dat het een automaat van Van Houten is geweest. De chocoladefabrieken van Van Houten stonden vanaf 1850 in Weesp. In 1971 werden ze gesloten, maar waren negen jaar daarvoor al verkocht aan Grace & Company. De merknaam Van Houten is nog steeds in gebruik, en wordt tegenwoordig gevoerd door het Zwitserse bedrijf Barry Callebaut.
We vonden twee andere afbeeldingen van een dergelijke automaat.

 

 

Weliswaar lijken deze automaten wat smaller dan die aan de gevel van Greeuw, maar het ronde Van Houten embleem is bij Greeuw toch wel herkenbaar. Misschien had Greeuw een ouder of nieuwer type. Jammer dat we geen scherpere foto van de gevelpui hebben.
De fraaie automaat op de linker foto hangt in het Gemeentemuseum in Weesp, op de tweede verdieping bij de Van Houtenkamer. Waar de automaat op de rechter foto hang is niet helemaal duidelijk geworden. De foto staat, met nog twee andere op flickr.com en zijn van Erik Tjallinks (foto een, twee drie). Misschien bevindt hij zich bij het kruidenierswinkeltje Bospoort in Ede.

En dan nog even over de brievenbus. Nederlandse PTT-brievenbussen zijn er in vele soorten en maten geweest. Op deze flickr.com photostream vindt u 54 foto's van Nederlandse brievenbussen die gebruikt werden of nog steeds in gebruik zijn door de PTT, TPG en TNT Post. Vrijwel zeker bevond de gleuf bij Greeuw zich aan de zijkant, en was de bus van dit model:

  Deze bus hangt in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.  


Een oud Spar boodschappen boekje

Als u het leuk vindt de prijzen van toen te vergelijken met die van nu (en vergeet dan niet de omrekening van euro's à 2,20371) dan kunt u ook uw hart ophalen aan de pagina's uit onderstaand Spar-boekje van Mw. Twijver van de Holleweg (ter beschikking gesteld door Mary Veenis). Jammer dat het jaartal niet bekend is.

Hier de buitenzijde van het boekje. Kent u de kreet nog: "Kopen bij de Spar is sparen bij de koop"?

In dat Spar-boekje zit ook nog een lijst van artikelen "om niet te vergeten":

De meeste producten worden ook heden ten dage nog gekocht. Een paar dingen vallen wel op:
- gestoomd gehakt
- vruchtenhagel was er toen dus ook al
- prachtig is de kreet "zelfwerkende wasmiddelen". Dat was toen nog iets nieuws!
- grappig is dat frisdranken toen nog "frisse dranken" werden genoemd, en dat bier daar ook onder viel...
- wat zou er in die "spuitbussen" hebben gezeten? Dat vermeldt de folder niet. 


e-mail van Joke van der Vegt
Op 29 aug. 2008 stuurde Joke van der Vegt een verjaardagskaart naar Peter met onderstaande tekst:

Beste Peter,
Weet je wat wij op 2e Pinksterdag beleefd hebben? We kregen bezoek van twee heren van rond de 60 jaar, onze vroegere buren van de Holleweg, namelijk Thijs Runia die destijds tussen Hans Mooijman en Kees Booij woonde en uit Amerika was overgekomen, vergezeld van Gerard, oftewel "Broer" Kossen, de middelste zoon van doodgraver Kossen, die tegenover ons aan de Holleweg woonde. Samen hadden ze Kees Booij in Drenthe opgezocht. Mijn zus Yolande kwam die Pinksterdag in mei ook Culemborgwaarts en het is te begrijpen dat er die dag heel veel leuke herinneringen aan onze jeugd in Heiloo zijn opgehaald. Sindsdien heeft Thijs al een paar keer uit Amerika opgebeld om ons voor deze gezellige dag te bedanken. En… deze bijzondere ontmoeting, ook met Kees Booij, hebben we mede aan ons contact met jou, Peter, en je boek "Vaders achter het behang"te danken; een sneeuwbaleffect van jewelste, waarvoor alsnog een dikke pluim!
Joke Jouwersma – van der Vegt

Peter antwoordde haar o.a. het volgende:

Beste Joke,
Dank je wel voor je felicitatiekaart. Een leuke kaart maar de inhoud was nog veel leuker, n.l. je verslag over het bezoek van Thijs Runia en Broer Kossen. Dat Thijs naar Nederland zou komen wist ik aangezien hij me voor die tijd al enkele malen had gebeld, o.a. voor het telefoonnummer van Mary Veenis, waarbij ik aandrong om toch vooral ook met jou contact op te nemen. Nou dat is dan blijkbaar gelukt. Wat een heerlijke tweede Pinksterdag zullen jij en Cor hebben gehad. Inderdaad, zoals je in je felicitatiekaart al schreef: allemaal dank zij mijn spontane ingeving om 'nog eens wat oud Heilooërs te gaan opsporen', haha. Kleine oorzaak, grote gevolgen.

Dank zij Eric beschik ik sinds kort over het digitale telefoonboek van Nederland uit 1950 met daarin uiteraard ook Alkmaar/Heiloo (dus uitgekomen vlak na de omnummering). N.a.v. je verjaardagskaart heb ik onder Heiloo eens even gekeken naar een eventuele vermelding van je vader en bingo, hij stond er in. Kijk maar.

                        

Opmerking: in Digi-Rondschrijven 4 stond ten onrechte dat Thijs Runia in Australië woonde. Dit moet zijn Amerika (Verenigde Staten, Utah). EZ. 


Luchtfoto kruising Heerenweg - Stationsweg

Mary Sanstra stuurde in 2008 deze foto van Jef Letschert, de drogist uit het stationscentrum. Hij heeft de foto gemaakt toen hij even met de grote kraan omhoog mocht bij de bouw van de appartementenflat tegenover zijn winkel. Je kijkt hier in de richting van de Heerenweg naar het noorden.

 


17 aug. 2007. Jos Brink (65) overleden

In de nieuwsrubriek hebben wij het tussentijds al vermeld, maar het hoort toch ook nog even thuis in het Digi-Rondschrijven.

Jos Brink werd op 19 juni 1942 in Heiloo geboren. Hij schreef het "Woord Vooraf" in "Vaders achter het behang".

Jos Brink verwierf grote bekendheid als acteur, cabaretier, musicalster, schrijver, predikant, hoorspelacteur en tv-presentator. In die laatste hoedanigheid kuste hij koningin Juliana publiekelijk, wat in 1979 een enorme sensatie was.  


e-mail van Silvia Stapert
Op 6 juni 2007 stuurde Silvia Stapert een e-mail naar Peter met o.a. daarin onderstaande tekst:

Goede avond Peter,
Hierbij meld ik mij weer eens even. Tussen alle beslommeringen door lees ik steeds een stuk in jouw prachtige bundel jeugd/oorlogsherinneringen van de Heilooërs. Wie heeft die naam bedacht, of noemen de echte Heilooënaren zich zo? Wat een schitterende collectie herinneringen heb je tot een boek gemaakt. Het leest voor een niet geborene in Heiloo, maar wel van de betreffende generatie heel inleefbaar. Het kauwen op een stukje teer, het carbid, het gist voor een paar cent waarvan gesnoept werd. Ik deed hetzelfde. Dat gist at je omdat je een gebrek had aan vitamine B. Heb ik later bedacht. In mijn familie zeiden ze dat je daar niet teveel van mocht snoepen anders kreeg je een hele dikke buik.
Ook die handkar van die Amsterdammer die in elkaar zakte en spontaan door een bewoner van Heiloo een andere ter hand werd gesteld. Later weer keurig terug gebracht.
Dan de huizen die toen evenveel kostten als 10 glas in lood ramen nu. De pentekeningen van Gerrit Blom zijn mooi, die zullen vast wel ergens in het Raadhuis hangen.
De opmerking van Jaap Schuuring 'wie van zijn herinneringen kan genieten leeft tweekeer' had ik nooit eerder gehoord en heb die vandaag reeds gebruikt. Ik was met een Japanse Shiatsu docent naar het graf van mijn partner en wij spraken over onze fantastische herinneringen o.a. in Japan. Toen vertaalde ik in het Engels de uitdrukking van Jaap Schuuring.
Warme groet van Silvia
 


Ebbo van der Horst: stranding schepen in Egmond

In Digi-Rondschrijven 4 staat een uitgebreid stuk van Ebbo van der Horst, waarin hij allemaal herinneringen ophaalt uit zijn jeugd. Zo schreef hij ondermeer:
Een schip op het strand (1935)
In die tijd was er een zware storm geweest en ik ging met mijn vader naar Egmond want er lagen twee schepen op het strand. Het was het vrachtschip "Kerkplein" en de sleepboot "Drente" De schepen lagen zover op het strand dat we er helemaal omheen konden lopen. Het vrachtschip werd naar zee gesleept en de sleepboot werd gesloopt.

Peter herinnerde zich dat in een van onze familie-albums een foto zat van een van deze twee schepen. Het bleek de "Drenthe" te zijn:

Dat had vader Zwijnenberg ook niet kunnen denken toen hij deze kaart kocht en in zijn album plakte, dat de foto 75 jaar later via internet en een paar muisklikken beschikbaar zou komen voor de (oud)-Heilooërs en iedereen waar ook ter wereld! Internet, muisklikken? Woorden die in 1935 nog niet bestonden. 


Ingekomen reactie van oud Heilooër Anneke Dingemans d.d. 15 april 2007
(bereikte ons net te laat voor Digi-RS 4)

Beste Peter,
Hier dan eindelijk een reactie op de ontvangen Digi-RS'en:
RS3, blz.6: Ja, die vitaminepillen, nou je het zegt herinner ik me die nog wel, misschien niet de vitamine C die zurig smaakt, maar vitamine A, volgens mij smaakte die een beetje naar chocola…?
Tussen twee haakjes, hebben we het in onze Rondschrijvens wel eens over het 'schoolsparen' gehad?
RS4, blz.7: De familie Giliam heb ik bij mijn weten nooit gekend, maar dat is ook wel logisch want hij is veel jonger dan wij. Hij woonde dus naast Bea Borsjes (zij woonde aan de Kennemerstraatweg hoek Zevenhuizerlaan – red.). Eerder woonde daar een mevrouw Helder; de fam. Broers woonde in dat dwarse huis aan de andere kant en hadden die kruidenierswinkel in de Zevenhuizerlaan waar voorheen Commandeur zat. In dat huis van de fam. Broers woonde ervoor een kolenboer (brandstoffenhandel) maar ik weet niet meer hoe die heette, misschien Mors of Stam? De kapper aan de overkant was waarschijnlijk Cremer, daar kwam mijn vader ook. In het huis van Dillewijn (naast de kapper) heeft in de oorlog Kusters gewoond en ook de fam. Roggeveen, maar de juiste volgorde ben ik kwijt. De fam. Roeda woonde op de hoek van de Groenelaan en was mijn leraar Duits op de ULO. De garage die hij noemde is waarschijnlijk die van mijn vader maar volgens mij had hij die aan Rijke verkocht en niet aan Rijksen.
"Heiloo toen en nu" op blz.8: Die Heerenweg wat was die toen 'kaal' vergeleken met nu, wat is er enorm veel groen bijgekomen. In het Slimpad, een eindje verderop, stond onze ULO.

"Historische panden"
1: Curtiuslaan 19

Foto: internetgemeentegids Heiloo, www.heiloo.com, gemeentelijk monument

daar woonde fam. Keller; Kasja was nog een vriendinnetje van mijn zus Erie, en naast Keller woonden mijn oom en tante dus dat zou op nr 17 moeten zijn maar dat huis op de foto herken ik niet, of het moet in de tussentijd verbouwd zijn.

4. Die timmermanswerkplaats [Kennenerstraatweg 201] was van timmerman Klaver.

Foto: internetgemeentegids Heiloo, www.heiloo.com, gemeentelijk monument

5. De villa op nr Kennemerstraatweg 382 is, als ik mij niet vergis, later politiebureau geworden.

Foto: internetgemeentegids Heiloo, www.heiloo.com, gemeentelijk monument

7. De Van Foreestlaan 7 en Curtiuslaan 19 lijken mij hetzelfde huis maar onder een andere hoek gefotografeerd. Zou dat kunnen?

Dat was alles, hartelijke groeten, het beste en tot een volgend keer.
Met een 'abbraccio', uit Rome van Anneke Dingemans.

Aanvulling van de webmaster:
De laatste vraag die Anneke Dingemans stelt, is of het pand Van Foreestlaan 7 hetzelfde huis is als Curtiuslaan 19.
In de gemeentelijke monumentengids staan deze twee foto's:

 
                                Van Foreestlaan 7                                                                        Curtiuslaan 19
Niet overtuigend genoeg om een conclusie te trekken. Daarom maar eens Google Streetview geraadpleegd. De Curtiuslaan komt uit op de Van Foreestlaan:

Als ik het gele poppetje ben, en ik kijk in de richting van de groene pijl, dan zie ik dit pand:

Vervolgens ben ik er met Google Streetview helemaal omheen gedraaid, vanaf de Van Foreestlaan de hoek om de Curtiuslaan in, en dan zien we dit:


                    1                                                    2                                                                3                                                                                4

                                5                                                            6                                                7

Het gaat dus inderdaad om hetzelfde pand! Goed gezien Anneke! Blijkens de telefoongids woont er op Van Foreestlaan 7 een particulier, en is op Curtiuslaan 19 een BV gevestigd.
De kinderen van Van Foreestlaan 7 werden trouwens door de Google Streetview auto in het langsrijden vereeuwigd: